Údržba turistických chodníkov v TANAPe stála 4,5 milióna korún

18.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 18. októbra (TASR) - Takmer 4,5 milióna korún vynaložili Štátne lesy (ŠL) TANAPu na údržbu značkovaných turistických chodníkov v Tatrách od zači...
Vysoké Tatry 18. októbra (TASR) - Takmer 4,5 milióna korún vynaložili Štátne lesy (ŠL) TANAPu na údržbu značkovaných turistických chodníkov v Tatrách od začiatku roka. Najčastejšie opravovali povrch chodníkov, ktorý poškodili vyvrátené stromy, ale aj spracovanie a transport kalamitného dreva, snehové, či kamenné lavíny.

Opätovne museli vydláždiť takmer 40 kilometrov turistických chodníkov a nanovo vystavať viac ako 10 km silne poškodených pôvodných chodníkov. Mnohé trasy vedú ponad vodné toky, preto okrem menších opráv dvoch desiatok mostov a mostíkov museli ŠL TANAPu opätovne vybudovať aj tri mosty v Mengusovskej doline. \"Dva sú na značkovanom turistickom chodníku na Rysy. Tretím je most, ktorý využívajú záchranári pri akciách, keď nemožno využiť leteckú techniku, \" spresnil vedúci ochranného obvodu Štrbské Pleso Ján Messerschmidt. Doplnil, že súčasťou letnej údržby bola aj rekonštrukcia vyše troch desiatok drevených detvianskych krížov na symbolickom cintoríne pod Ostrvou.
Od začiatku roka prerezali a sprístupnili v kalamitou zasiahnutom území takmer 230 km značkovaných turistických chodníkov, takže počas leta zostalo neprístupných už len 16 km. Obnoviť museli aj turistické značky, keďže väčšina sa stratila s padnutými stromami. Podľa hovorcu ŠL TANAPu Mariána Šturcela niektorí nedisciplinovaní návštevníci opakovane poškodzovali značky. Spresnil, že po kalamite potrebovali opravu, či údržbu aj odpočívadlá, lavičky, pútače a oplotenia. Práce si vyžiadali viac ako pol milióna korún.
ŠL TANAPu udržiavajú vyše 600 km značkovaných turistických chodníkov v Západných Tatrách, Vysokých Tatrách, Spišskej Magure-Západ a Pieninách. Starajú sa aj o značkovanie chodníkov, ktoré nie sú v nich priamej starostlivosti. V tomto roku preznačkovali takmer 300 km turistických chodníkov.
 

Vyberte región

mark